*** Kursus ini sudah tiada di ILP Kota Bharu ***

Pelajar akan diajar merancang kawalan logic (logic control) dan gabungannya, mengesan dan membaiki kerosakan alat dengan menggunakan jangka voltan digital, oscilloscope, pengira ulangan dan alat Aprobe@ logic serta memeriksa dan mengawal pemacu motor elektronik dan mesin-mesin elektrik lain.

KELAYAKAN MASUK
SPM/SPMV dengan LULUS Bahasa Melayu, Matematik/Matematik Tambahan dan Sains/Sains Tambahan/Sains Gunaan/Fizik/Kimia/Penagjian Kejuruteraan Elektrik/Elektronik/Prinsip Elektrik & Elektronik/Applikasi Elektrik & Elektronik/Menservis Radio & TV/Lukisan Geometri & Elektronik.

**Tidak buta/buta warna/rabun/pekak(tanpa alat bantuan)/bisu/cacat fizikal/anggota yang boleh meyukarkan kerja-kerja amali dan sesi pembelajaran.
Tempoh latihan : 27 Bulan

 


KANDUNGAN LATIHAN :

Tahap Satu
Apply first aid, fire drill, basic fitting, equipments, passive components, active components, project, wire up circuit, trouble shoot, repair equipment.


Tahap Dua
Safety, drawing, active component, fitting work, fluid system, motor, electronic project, maintenance

 


KERJAYA
Para lepasan kursus ini berpeluang bekerja di firma-firma yang membuat dan menyelenggara peralatan elektronik bagi pejabat-pejabat dan loji-loji industri. Peluang pekerjaan juga terdapat di stesen radio dan televisyen serta makmal-makmal penyelidikan dalam bidang elektronik. Peluang pekerjaan adalah cerah kerana pertumbuhan pesat industri yang berasaskan elektronik.