Para pelatih kursus ini dilatih kemahiran teori dan amali didalam segala keadan kerja atau teknik pemasangan, pendawaian, menguji, mengendalikan, mengesan kerosakan, membaiki alat-alat elektrik domestik dan industri. Selain daripada itu pelatih akan didedahkan kepada prinsip-prinsip dan penggunaan sistem-sistem kawalan elektrik, elektronik, ilmu hisab, ketukangan, lukisan teknik, lukisan schematic, lukisan pendawaian dan blue print. Lulusan kursus ini akan menerima Sijil Pendawai Elektrik Fasa Tunggal (JBE).KELAYAKAN MASUK

SPM/SPMV dengan LULUS Bahasa Melayu, Matematil/Matematik Tambahan dan Sains/Sains Tambahan/Sains Gunaan/Fizik/Kimia/Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik/Pendawaian Domestik/Menservis Peralatan Elektrik Domestik/Prinsip Elektrik & Elektronik/Applikasi Elektrik & Elektronik/Teknologi Elektrik/Pemasangan Kawalan Elektrik/Lukisan Geometri & Elektrik.

**Tidak buta/buta warna/rabun/pekak(tanpa alat bantuan)/bisu/cacat fizikal/anggota yang boleh meyukarkan kerja-kerja amali dan sesi pembelajaran.

Tempoh latihan :24 BulanKANDUNGAN LATIHAN :

Semester 1
Orientasi ketukangan, Asas kerja logam, Asas elektrik, Kerja pemasangan domestik fasa tunggal, Lukisan teknikal dan kejuruteraan elektrik domestik, Alat-alat elektrik domestik, Alat-alat pengukur elektrik A.T dan A.U, Arus ulang alik. .

Semester 2
Kerja pemasangan pendawaian elektrik industri, Kerja pendawaian elektrik tiga fasa, Lukisan kejuruteraan elektrik pemasangan industri, Motor arus ulang alik fasa tunggal dan kawalan, Mesin elektrik arus terus, pemasangan mesin dan peralatan elektrik arus ulang alik dan arus terus, sistem tiga fasa.


Semester 3
Latihan dalam loji


Semester 4
Kerja-kerja pemasangan pendawaian elektrik domestik dan industri, Lukisan kejuruteraan elektrik domestik dan industri, Mesin-mesin elektrik arus ulang alik tiga fasa dan sistem kawalannya, Program litar penyentuh dan geganti A.U dan A.T, Pengubah fasa tunggal dan tiga fasa, Mesin penukar dan alat penerus, Asas elektronik, Akta bekalan elektrik dan peraturan jabatan bekalan elektrik.

 

KERJAYA
Bertambahnya bilangan kenderaan dari sehari ke sehari, menyediakan peluang pekerjaan yang banyak dalam bidang ini seperti bekerja di pusat-pusat servis kenderaan dan kilang-kilang pemasangan kereta atau membuka bengkel sendiri.Selain itu, boleh menyambung latihan ke tahap 3 atau mengambil diploma di pusat-pusat latihan Jabatan Tenaga Rakyat

OSense O-Sense