Pelatih akan mempelajari pemotongan dengan kaedah plasma dan membuat kimpalan jenisarka dan gas. Mereka juga akan membuat kimpalan ke atas logam dari logam-logam jenis feros dan bukan feros. Membaca symbol dan lukisan cetakan biru, menguji sambungan kimpalan dengan cara membedah, membengkok dan merenggang logam. Lulusan kursus ini akan menerima Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 1 & 2.


KELAYAKAN MASUK

1. Warganegara Malaysia;
2. Berumur 17 hingga 35 tahun;
3. Memenuhi syarat khas kursus (sila rujuk syarat mengikut kursus);
4. Lulus dalam sesi temuduga yang dijalankan (bagi kursus bertanda #);
5. Tidak buta atau buta warna atau rabun (tidak berkacamata /tidak berkanta lekap) atau pekak (tanpa alat bantuan) atau bisu atau cacat fizikal/anggota yang boleh menyukarkan kerja-kerja amali dan sesi pembelajaran.
syarat mengikut kursus (tambahan)- A08 Sijil Teknologi Kimpalan (SKM Tahap 3)
1. Berumur 17 hingga 35 tahun;
2. Memiliki SPM dengan:
 (a) Lulus Bahasa Melayu;
 (b) Lulus Matematik/ Matematik Tambahan;
 (c) Lulus Sejarah ; dan
 (d) Lulus satu (1) subjek lain selain (a),(b) dan (c)
3. Tidak buta/buta warna/rabun/pekak (tanpa alat bantuan)/ bisu/ ketidakupayaan fizikal/anggota yang boleh menyukarkan kerja-kerja amali dan sesi pembelajaran.


KANDUNGAN LATIHAN :

 Tahap Satu
-Shielded Metal Arc Welder (Carbon Steel)
Apply safety practices and procedures, read drawings and specification, manage materials and consumables, perform thermal and mechanical cutting, prepare joints / materials for welding, perform welding using SMAW process, perform quality control / inspection.

Tahap Dua
-Shielded Metal Arc Welder (Carbon Steel & Stainless Steel)
-Gas Tungsten Arc Welder (Carbon Steel & Stainless Steel)
Read drawings and specification, perform thermal and mechanical cutting, perform pre-heating process, perform welding using SMAW process, perform quality control / inspection, perform welding using GTAW process.


KERJAYA
Peluang pekerjaan kebanyakannya terdapat di industri pembuatan dan pembinaan logam, logi pemasangan mesin dan jentera, industri perabot, peralatan logam dan kerja-kerja struktur pembinaan. Para lepasan kursus ini boleh mendapat pekerjaan sebagai tukang kimpal atau menjalankan pekerjaan sendiri dengan mengadakan pelbagai kerja mengimpal serta membuat kerja secara kontrak.