Pelatih akan diajar cara membaca pelan binaan serta langkah-langkah pembinaan bangunan dengan kemasan dan lepaan, kerja konkrit, �setting out’ bangunan, membuat anggaran bahan dan memasang jubin lantai dan dinding. Pelatih juga didedahkan dengan kerja-kerja kayu dan pemasangan paip sebagai pelajaran teras. Lulusan kursus ini akan menerima Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 1 & 2.

KELAYAKAN MASUK
SPM/SPMV dengan LULUS dalam Bahasa Melayu. **Tidak buta/buta warna/rabun/pekak(tanpa alat bantuan)/bisu/cacat fizikal/anggota yang boleh meyukarkan kerja-kerja amali dan sesi pembelajaran.

KANDUNGAN LATIHAN :

 

Tahap Satu
Orientasi ketukangan, mengenal alat-alat dan perkakas, mengenal bahan-bahan,kerja-kerja asas bata, asas pembinaan, kerja asas konkrit,kerja penyudahan dan pemasangan, kemasan dinding, tiang dan lantai, kursus asasi binaan tukang paip dan tukang kayu, lukisan teknik, anggaran dan taksiran.


Tahap Dua
Kerja-kerja pembinaan (pertengahan)

 KERJAYA
Pertumbuhan pesat industri pembinaan membuka peluang pekerjaan yang luas kepada jurubina bangunan dengan bekerja dengan syarikat pembinaan sebagai pekerja mahir atau menjadi penyelia tapak dan kerani kerja. Mereka juga boleh menjalankan pekerjaan sendiri seperti menjadi kontraktor.

OSense O-Sense